Aan zee
De Kuyper, Eric

De Kuyper, Eric. Aan zee. Nijmegen: Sun, 1991. 118 pages. Series: Sun-literair. Third Edition. 22 cm. x 14 cm..
Condition: Good Plus. Softcover with Dust Jacket. Sewn Softcover.

SUMMARY:
Aan het einde van de jaren ’40 hervat een Brusselse familie de vooroorlogse traditie om de zomer in Oostende door te brengen. De jonge Eric speelt, voelt, proeft, snuift, kijkt zijn ogen uit – en onthoudt. Hij slaat op wat de volwassen Eric zich met genoegen en verwondering zal herinneren. Over ‘Oostends groen’, over het strand en de waterrand, over verliefdheden en vrijages.
Aan zee is een lichtvoetige evocatie van het zomerse alledaagse. Tussen de regels blijkt De Kuypers fascinatie voor de twee gezichten van een toeristische plek: voor en na het seizoen. Bij verschijning van de Italiaanse vertaling schreef een recensent dat Oostende deed denken aan Fellini’s Rimini in Amarcord. Geen wonder: Oostende stond bekend als het Rimini van het Noorden.
Met Aan zee begon de cyclus die Eric de Kuyper aan zijn kinderjaren wijdde. De wereld van zijn jeugdjaren roept hij in herinnering als een ode aan de Sehnsucht. Melancholiek van toonzetting, zonder nostalgisch te zijn. Nostalgie heeft altijd de bijklank van weemoed en treurnis. De Kuyper leert ons de Japanse beleving van denken aan het verleden als natsukashi: vrolijke, warme herinneringen.

RECENSIE:
In deze herinneringen aan lange zomervakanties in het naoorlogse Oostende volgt De Kuyper een uitgebreide, kinderrijke Brusselse familie in haar dagelijkse doen en laten. Gezien vanuit de blik van een kleine jongen die als oudste van de jongste ‘kinders’, als lieveling en postillon d’amour van de ouderen, maar ook als de volwassene die eigen deskundigheid in spel met zand en water moet overlaten aan ‘het vergeten’, ontwerpt de schrijver met oog voor het saillante detail een ontwapenend beeld van een wereld die voorgoed verdwenen is: het leven in en rond de strandcabine, de bestrijding van zonnebrand met het nog wonderlijke ‘Ambre Solaire’, het Petit Paris, strandmode à la beroemde filmsterren.

6,00

In stock

General

Full TitleAan zee
SeriesSun-literair
LanguageDutch
Original LanguageDutch

Creators

AuthorsDe Kuyper, Eric

Imprint

PublisherSun
Publishing PlaceNijmegen
Release Year1991

Description

H x L x W22 x 0 x 14 cm
Pages118
Cover FormatSoftcover with Dust Jacket
BindingSewn Softcover
ConditionGood Plus

Editorial

EditionThird Edition

Info

SummaryAan het einde van de jaren '40 hervat een Brusselse familie de vooroorlogse traditie om de zomer in Oostende door te brengen. De jonge Eric speelt, voelt, proeft, snuift, kijkt zijn ogen uit - en onthoudt. Hij slaat op wat de volwassen Eric zich met genoegen en verwondering zal herinneren. Over 'Oostends groen', over het strand en de waterrand, over verliefdheden en vrijages. Aan zee is een lichtvoetige evocatie van het zomerse alledaagse. Tussen de regels blijkt De Kuypers fascinatie voor de twee gezichten van een toeristische plek: voor en na het seizoen. Bij verschijning van de Italiaanse vertaling schreef een recensent dat Oostende deed denken aan Fellini's Rimini in Amarcord. Geen wonder: Oostende stond bekend als het Rimini van het Noorden. Met Aan zee begon de cyclus die Eric de Kuyper aan zijn kinderjaren wijdde. De wereld van zijn jeugdjaren roept hij in herinnering als een ode aan de Sehnsucht. Melancholiek van toonzetting, zonder nostalgisch te zijn. Nostalgie heeft altijd de bijklank van weemoed en treurnis. De Kuyper leert ons de Japanse beleving van denken aan het verleden als natsukashi: vrolijke, warme herinneringen. RECENSIE: In deze herinneringen aan lange zomervakanties in het naoorlogse Oostende volgt De Kuyper een uitgebreide, kinderrijke Brusselse familie in haar dagelijkse doen en laten. Gezien vanuit de blik van een kleine jongen die als oudste van de jongste 'kinders', als lieveling en postillon d'amour van de ouderen, maar ook als de volwassene die eigen deskundigheid in spel met zand en water moet overlaten aan 'het vergeten', ontwerpt de schrijver met oog voor het saillante detail een ontwapenend beeld van een wereld die voorgoed verdwenen is: het leven in en rond de strandcabine, de bestrijding van zonnebrand met het nog wonderlijke 'Ambre Solaire', het Petit Paris, strandmode à la beroemde filmsterren

Identifiers

SKUSKU-8019
ISBN 109061682819